sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Juhlahumua ja triplasuklaakakkua

Kesäkuu on vihdoin täällä!


Meillä se tuo tullessaan kuopuksen synttärijuhlat, onneksi jo varsin kesäisissä tunnelmissa. Mukana on yleensä isovanhemmat, tädit, sedät, enot puolisoineen ja lapsineen, serkkuja, pikkuserkkuja, ystäväperheitä. Vaikka kuinka yritän pitää juhlat järkevässä mittakaavassa, niin aina tupa täyttyy lähes äärimmilleen ja iloinen puheensorina ja vilinä täyttää talon. Mä rakastan sitä kun saan laittaa ja leipoa, kestitä ja emännöidä. Vaikka joka vuosi touhuan keittiössä tukka suihkun jäljiltä märkänä vielä vieraiden soittaessa ovikelloa, joudun nyt toteamaan, että kehitystä on tapahtunut. Tänä vuonna olin jo melkein valmis kun vieraat tuli.


Kakut oli tehty edellisenä iltana valmiiksi (juustokakun hyvä puoli, yön asettuneena parhaimmillaan!), samoin pikkupitsojen pohjat, täytteet heittelin päälle ja paistoin hetkeä ennen vieraiden tuloa. Moilasen coctailpiirakoita saa nykyään valmiiksi kypsennettynä, joka on ihan loistava vaihtoehto kun niitä voi lämmitellä menekin mukaan pöytään lisää, pakkasesta 5 minuutissa pöytään. Coctailpiirakoiden kylkeen tein munavoin. Äiti toi mukanaan raparperi-rahkapiirakkaa, ja naposteltavaksi oli laitettu viinirypäleitä, karkkia ja Fasupaloja.

Pauligin makuparikisasta inspiroituneena kakku oli tänä vuonna tuhdin suklainen triplasuklaajuustokakku. Kiitos Kakkumonsterille alkuperäisestä ohjeesta! Ei varsinaisesti mikään painonvartijoiden teemakakku, sisältäessään puoli litraa kermaa ja puoli kiloa suklaata, mutta ah - niin hyvää. Vaikka itse sanonkin. Kakku on testattu nyt kahdesti, ensin palokunnassa (armoton raati) ja hyvän menestyksen siivittämänä nyt myös synttäreillä. Ja koska edes minä en ole pystynyt epäonnistumaan sen kanssa, niin onhan se takuuvarma ohje jaettavaksi myös täällä.

© Eetu Mononen
Pohja:
125 g voita

1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi massaksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla - laita paperi pohjan päälle ja kiinnitä sitten reuna, jolloin paperi jää tiukasti väliin. Laita sisäreunaa kiertämään toinen, reunankorkuinen suikale. Painele massa pohjalle. Ohjeen määrä riittää kahteenkin kakkupohjaan, tietysti makuasia, minkä paksuisen pohjan haluaa tehdä. Paista 200 asteessa, pohjan paksuudesta riippuen n. 10-12 min. Anna jäähtyä.
Täyte:

5 dl kermaa
400 g vaniljatuorejuustoa
100 g valkosuklaata (1.kerros)
130 g maitosuklaata (2.kerros)
150 g tummaa suklaata (3.kerros)
6 liivatelehteä (2 lehteä per kerros)

Vatkaa kerma, lisää siihen tuorejuusto, sekoita tasaiseksi massaksi. Tuorejuuston sekoittamista helpottaa, kun otat sen hetkeksi huoneenlämpöön ennen käyttöä. Jaa massa kolmeen kulhoon, jokaista täytekerrosta varten tehdään oma osio. Kaksi kulhoa voit laittaa jääkaappiin odottamaan. 
Tee ensimmäinen osio täytettä. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti lyhyissä jaksoissa (tai jos haluat hifistellä, tee se vesihauteessa). Lisää kädenlämpöinen sula suklaa ensimmäisen kerma-tuorejuustomassan sekaan, sekoita tasaiseksi. Liota kaksi liivatelehteä pehmeäksi, ja lisää pari teelusikallista kiehuvaa vettä, sekoita liivate kerma-tuorejuusto-valkosuklaamassaan. Kaada massa kakkupohjan päälle vuokaan, ja laita pakastimeen pariksi kymmeneksi minuutiksi jähmettymään. Kun ensimmäinen kerros on jähmettynyt, toista sama kahden muun kerroksen kanssa, toinen kerros maitosuklaalla, ja viimeinen tummalla suklaalla. Jokaiseen osioon tulee kaksi liivatelehteä. Viimeistele viimeisen kerroksen pinta lusikalla tai nuolijalla kauniin huolimattomasti. 
Anna koko kakun jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Höylää pinnalle reilusti suklaata, juustohöylä toimii tähän parhaiten. Suklaan sijaan voit koristella myös reilulla määrällä tuoreita marjoja, toimii varmasti myös hyvin. Irroita irtoreuna  varovasti, ja poista reunan leivinpaperisuikale, jolloin hyvin hyytynyt reuna jää siistiksi ja tasaiseksi. Voilá - kakku on valmis!
© Eetu Mononen