sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Vanilja-valkosuklaa-omenapiirakkaKauniin aurinkoista sunnuntaita!

Täällä on nautittu vapaapäivästä. Aamu meni pitkään nukkuessa, ja jotta voi tänäänkin kokea saaneensa jotain aikaan, niin pitipä taas pyöräyttää jotain hyvää. Ajatuksesta omenapiirakkaan, eli taas kaappien ja laatikoiden pohjalta kaivettiin sopivia tarpeita luomistyöhön.Aiemmin olen kokeillut vaniljakastiketäytteistä piirakkaa sekä raparperilla että mustikalla, ja molemmat on olleet tosi hyviä. Nyt sesongin mukaisesti piti kokeilla samaa ohjetta omenalla. Alunperin idea täytteeseen on tullut Kinuskikissalta, silloin raparperipiirakan muodossa. Ihan loistava täyte moniin makeisiin piirakoihin yhdisteltäväksi. Tänään syntyi siis vanilja-valkosuklaa-omenapiirakka.

Pohjana käytin samaa muropohjaa mitä aiemmin olen täälläkin käyttänyt mustikkapiirakassa, eli linkin takaa löytyy ohje piirakan pohjaan. Nyt täytteenä sitten tämä Kinuskikissan vaniljakastiketäyte omenoille muokattuna:


2 pss Blå Bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
4 ½ dl maitoa
n.100 g valkosuklaata
3-4 omenaa 


Vaniljakastikejauhe (2pss) vispataan kylmään maitoon, ja annetaan tekeytyä kylmässä 10 min. Rouhi valkosuklaa vaniljakastikkeen sekaan ja kaada kastike piirakkavuokaan painellun murokaikinapohjan päälle. Viipaloi kuoritut omenat ohuiksi, ja painele ne täytteeseen. Paista 200 asteessa n. 30-35 min. Jos pinta tummuu liikaa, suojaa foliolla. Valmiin piirakan päälle voi ripotella kevyesti kanelia.
Piirakan paistumista odotellessa kävin ulkoiluttamassa kameraa tuossa omalla pihalla, saaliina muutamia syksyisiä tunnelmia mukana tuomiseksi. Ihanan kirpeä ilma. Sisälle tullessa vastassa oli ihana, uunista tuleva omenan ja kanelin tuoksu.


Kamerasta ulos tuli jotain tällaista
Kahvi tippuu ja piirakka on jo ensimmäisten malttamattomien makutuomareiden lautaselle päätynyt, ja näyttää kelpaavan. Rehellisyyden nimissä pitää kertoa palaute sellaisena kuin se on annettu:

"Nää paistetut omenat maistuu pahalle mut tää kakku on hyvää... Saanks mä lisää?" 
(- Makutuomari 4v)1 kommentti: