perjantai 15. marraskuuta 2013

Kurkistus jouluun?

Alkaako tää vuosi vuodelta aikasemmin?

Postilaatikosta tippuu noita lelukuvastoja. Meillä on nyt kaksi päivää selattu joulun lelukuvastoja niin että sivut on hiirenkorvilla ja parhaimmat prinsessasivut ihailtu lähes puhki. Toinen kääntää innoissaan sivuja, luulee löytäneensä juuri sen unelmiensa lahjan, kunnes katse osuu taas seuraavaan ja seuraavaan ja seuraavaan "äiti-kato-miten-ihana-tän-mä-haluisin" -leluun. Raukka varmaan vielä luulee saavansa kaiken mitä isoilla tikkukirjaimilla jaksaa joulupukin kirjeeseen raapustaa. "Äiti mä en jaksa enää kirjottaa, voiksä laittaa ton kun se on niin pitkä sana?" Kauko-ohjattava keijunukke. Ilmeisesti radio-ohjattavat autot ja lentokoneet on nykyään jo so-last-season? Kauko-ohjattava keijunukke? Ihan oikeesti?


Meidän jouluun on aina enemmän tai vähemmän kuulunut se, että joku on aina töissä. Ihmiset kun sairastuu joulunakin, sairaalat on auki ja ambulanssit kulkee. Töissä on jouluna varsin erilainen tunnelma kuin arkena, se on omalla tavalla ihan kiehtovaakin viettää joulu töissä. Siellä on se "toinen perhe", ihmiset joiden kanssa tulee vietettyä paljon aikaa työn puolesta. Ihania tietysti kaikki. Kotona se joulu on silloin kun itsekin, ei se ole päivästä kiinni. Koti siivotaan puhtaaksi ja jouluntuoksuiseksi, oikea kuusi haetaan joulun alla ja koristellaan kauniiksi. Hyvää ruokaa syödään koko joulun aika, kertaalleen katetaan perinteisempi jouluateria. Aina se ei ole edes jouluaattona, pyritään siihen, että oltaisi kuitenkin edes yksi päivä jouluna kaikki yhtäaikaa kotona, oli päivä mikä hyvänsä. Ovet on auki ystäville ja sukulaisille, harvemmin itse ajetaan ympäri Suomea, jo senkin takia että pitkiä vapaita ei yleensä jouluun osu. 

Maailman kaunein kuusenkoriste

Joulun tuoksua ja touhuja parin vuoden takaa


Mun haavejoulu on kiireetön, rauhallinen, valkoinen ja pitkä. Mulle joulu ei ole vaan aatto ja joulupäivä, jolloin pingotetaan itsemme johonkin joulustandardiin ja suoritetaan joulu sellaiseksi "kuin on aina ollut tapana". Tekemisen ilo on puoli nautintoa, ja matka on määränpäätä tärkeämpi. Jouluun laskeudutaan hiljalleen koko joulukuun ajan, ja taas noustaan sulavasti kohti loppiaista uudenvuodenhumujen kautta. Kun tammikuu vihdoin koittaa, on vähintäänkin yhtä ihanaa siirtää joulu syrjään, kun sitä on jo kuukauden päivät fiilistellyt. Sitten voikin alkaa odottamaan jo parhaita hiihtokelejä ja aurinkoisia alkuvuoden pakkaspäiviä. Ja kohta on jo kevät, sulamisvedet virtaa, ja joki tulvii. 

Tänä vuonna mä ajattelin tehdä oman joulukalenterini tänne blogiin. Joulukuun alusta aattoon saakka otan tavoitteeksi tehdä postauksen joka päivälle, jonkun pienen jutun tuomaan joulufiilistä. Samalla toivottavasti koti pukeutuu hiljalleen jouluun päivä kerrallaan. Toivottavasti olet mukana, tehdään tästä kaunis ja hyvä joulu.

 Joulukorttikuvia muutaman vuoden takaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti